Početna Vesti Problem HIV-a u Srbiji i dalje postoji

Problem HIV-a u Srbiji i dalje postoji

Izvor: N1, 1.12.2015.

Danas se obeležava Dan borbe protiv side. Stručnjaci ističu da HIV i dalje predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova. Prema podacima Instituta “Milan Jovanović Batut”, broj inficiranih u Srbiji od početka godine povećan je za 37 odsto u odnosu na prethodnu.

Da je HIV pozitivan, Đurica Stankov otkrio je pre dvanaest godina. Zbog toga je ostao bez prijatelja, rodbine i posla. Zahvaljujići redovnoj terapiji i edukaciji, kaže uspeo je da se zaleči i nastavi normalno da živi. Međutim, kada se razboli od druge bolesti nema gde da se leči.

“Često bude diskriminacije od strane zdravstvenih radnika. Tada prosto nailazimo na zatvorena vrata i većina lekara – ja ne kažem da su oni zli, ili ne žele da rade svoj posao – nego jednostavno iz straha i neznanja, prosto izbegavaju da nam pruže potrebnu zdravstvenu pomoć”, kaže Đurica.

Od početka godine u Srbiji je registrovano 130 osoba inficiranih HIV-om, što je više u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Instituta “Milan Jovanović Batut”. Oboleli su uzrasta od 22 do 49 godina i više je muškaraca nego žena, objašnjava direktor “Batuta” Dragan Ilić.

“Ovo je vrlo zabrinjavajući podatak koji jasno govori o tome da mi priču i našu aktivnost i našu borbu sa HIV-om u Srbiji, nismo završili prestankom finansiranja globalnog fonda. Mi naravno nikako ne smemo stati sa aktivnostima na prevenciji HIV-a, jer definitivno pokazatelji govore da problem HIV-a i dalje postoji”, poručuje on.

Pomak u lečenju pacijanata je olakšan, jer su im lakše dostupni lekovi, navodi predsednica Upravnog odbora Unije organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om (USOPNevena ĆirićMeđutim, kako kaže, rezultati pomaka stagniraju, jer inficirani u Srbiji koriste zastarele terapije.

“Treba imati u vidu da je oko 10 odsto pacijenata iz ove populacije u Srbiji već duži niz godina rezistentno na lekove za avero terapiju koji su trenutno na pozitivnoj listi u našoj zemlji i iz razloga njihovog lečenja, uvođenja u savremenije terapije, morala bi da se donese validna odluka na nacionalnom nivou”, poručuje Ćirić.

Virusom HIV-a u Srbiji je inficirano oko tri hiljade ljudi, a oko 1.100 njih ne zna da je HIV pozitivno, pokazuju procene Instituta “Milan Jovanović Batut”.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Vesti