Početna Slider Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Izvor: N1 (ilustracija) (arhiva)

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja na eksperimentalnim vakcinama koje su trebale da zaštite od zaraze HIV virusom zbog toga što nisu ispunjena očekivanja.

Kako piše BBC, time su ugašene sve nade, a NIH je zaustavio istraživanje na HVTN 702 vakcinama na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici jer je utvrđeno da ne sprečavaju zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS.

Stručnjaci su izrazili duboko razočarenje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti. Ta vakcina ne sadrži virus i zbog toga ne predstavlja pretnju zaraze HIV-om za ljude koji je prime.

Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata koja je mogla da spreči zarazu HIV-om jer se pokazalo da je pružala određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju sprovedenom na Tajlandu.

Postoji mnogo različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gde je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svetu.

Polagane su velike nade u tu vakcinu koja je mogla da se adaptira i obuhvati i druge vrste HIV-a koji postoje u drugim delovima sveta.

U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom periodu zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu i 123 među onima koji su primili placebo.

Doktor Entoni Faući iz NIH-a rekao je da nažalost ta vakcina neće predstavljati okončanje globalne pandemije.

„Naučnici nastavljaju da rade na drugim pristupima i stvaranju sigurne i delotvorne vakcine protiv HIV-a i verujem da se to može postići“, dodao je dr Faući.

U primeni je profilaktički lek koji sprečava zarazu ako se uzima pre izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on treba da se uzima redovno, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lek nije dostupan najdelotvorniji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tokom seksualnog odnosa.

Dosadašnja dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lekova produžila su životni vek zaraženih osoba.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Slider