Početna Galerija Foto NO COMMENT – POTRESNE SLIKE SA ODELJENJA ZA HIV i AIDS U BEOGRADU – Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije

NO COMMENT – POTRESNE SLIKE SA ODELJENJA ZA HIV i AIDS U BEOGRADU – Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije

„Našim pacijentima je održavanje higijene jedan od uslova za preživljavanje, a spavaju u sobama koje su poslednji put krečene pre više od 10 godina“, ovako je za „Blic“ pre dve godine počela priču dr Dubravka Salemović, infektolog na Šestom odeljenju Klinike za infektivne i tropske bolesti, na kojem je nedavno tada ležao i najmlađi pacijent zaražen HIV-om, sa samo 16 godina.

Na prizor, koji je u većini bolnica isti, nailazimo i na Klinici za infektivne i tropske bolesti u kojoj za razliku od ostalih ustanova, leže pacijenti sa teškim infekcijama kod kojih rizik i za najbenigniju bakteriju može da izazove fatalne posledice. Oljušteni malter sa zidova, zarđali kreveti, dotrajale cevi, buđ u kupatilima…

„Svim odeljenjima je neophodno sređivanje. Na Šestom odeljenju je jedan deo uređen (ambulanta i dnevna bolnica), ali veći deo – sobe, toaleti, hodnici – u očajnom su stanju i vape za renoviranjem. Ovde se leče ljudi sa ozbiljnim infekcijama kojima su preko potrebni dobri higijenski uslovi, kojih nema“ – izjavila je tada dr Salemović. Ona navodi da se o kompletnom renoviranju i novoj zgradi priča 20 godina.

„Dočekaću penziju, ali ne i novu zgradu. Ipak, značilo bi da vidimo da se bar nešto radi“ – rekla je doktorka i još jednom podsetila da se na Šestom odeljenju ove klinike leče zaraženi HIV-om i oboleli od AIDS-a kojima su potrebni visoki higijenski uslovi za uspeh u lečenju.

U prvom kvartalu 2017. godine u nekoliko medija najavljen je početak renoviranja HIV odeljenja Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. To je obradovalo pacijente i osoblje, jer je odeljenje već decenijama ruinirano.

Ipak, dve nedelje od objavljivanja početka „užurbanih radova“, aktivisti udruženja za zaštitu osoba koje žive sa HIV/AIDS-om su posetili pacijente i uverili se da osim jednog okrečenog toaleta, ništa nije urađeno. Pacijenti kažu, od ulaza u zgradu i zdrav čovek se razboli. Spolja se samo naslućuje kakvo je stanje unutra. Kako izgledaju sobe i toaleti možete da vidite na fotografijama pacijenata.

„Vlaga je učinila svoje, zidovi su popucali, plafoni su popucali, otpada malter i sa zidova i sa plafona. Lično sam bio vinovnik jednog događaja kada je parče plafona palo medicinskoj sestri na leđima dok je bila sagnuta nad glavom nad pacijentom. Kreveti su zarđali, stari, toliko su stari da prosto pacijent ne sme da se okrene na svom krevetu kada leži iz straha da će se krevet raspasti“, objasnio je Đurica Stankov, direktor udruženja AS centar i pacijent HIV odeljenja Infektivne klinike.

I tako već decenijama. S vremena na vreme, ipak, stigne i dobra vest. Poslednja najava renoviranja obelodanjena je početkom meseca. Ipak, u AS Centru za podršku obolelima od HIV-a i AIDS-a tvrde: rezultat tzv. užurbanih radova je krečenje samo jednog WC-a. Posle toga, majstori su kofe pokupili, a merdevine sklopili. „Nikome ne možemo da verujemo, jer smo više puta izigrani na taj način da nam je obećano – pokreće se renoviranje, a onda se u stvari ništa ne uradi“, kaže Stankov.

Iz Ministarstva zdravlja je stigao odgovor: osim tek sređenog WC-a, za godinu dana urađena su dva boksa za pacijente i modernizovan je sistem grejanja. Celu kliniku će, kažu u ministarstvu, dovesti u red, ali u fazama.

„Usled nemogućnosti da se pacijenti presele na drugu lokaciju, da bi se radovi na Klinici nesmetano odvijali, izvode se etapno, odnosno radovi se izvode na delu odeljenja dok se u drugom delu obavlja redovna medicinska delatnost“, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Koliko će etapa biti i kada će poslednja – ne zna se.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Foto