Početna Vesti Apel za urušenu Kliniku za infektivne i tropske bolesti

Apel za urušenu Kliniku za infektivne i tropske bolesti

Izvor: YIHR, 30.03.2017.

Šesto odeljenje Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije je mesto gde se leče čak 87% pacijenata sa HIV/AIDS-om u Srbiji, ali u ekstremno lošim uslovima gde ni lekari i medicinsko osoblje nemaju osnovne uslove za rad. Vlaga i dotrajalost zgrade nisu samo ruglo glavnog grada već i mesto od kojeg i pacijenti zaziru, posebno kada moraju da neko vreme borave u bolničkom delu ovog odeljenja jer su kreveti zarđali, cevi dotrajale i korodirale, malter otpada sa zidova i plafona, pločice se odlepljuju, neupotrebljiv WC, buđ u kupatilima, rešetke na prozorima…


Higijensko krečenje nije urađeno više od 10 godina. Sa svoda ispred ulaza otpao je plafon i ostale su ogoljene grede i crep star 90 godina. Pre dve godine ovo odeljenje je renovirano, odnosno promenjeni su prozori i vrata, ali ne više od toga. Renoviranje je obustavljeno nakon obnove dva boksa za pacijente u dnevnoj bolnici, jer je došlo do totalnog urušavanja zidova. Zgrada tone, a u pukotine se uvukla vlaga. Spoljni zid je ruiniran u visini do dva metra od zemlje, a ponegde iz zidova bukvalno ispadaju cigle. Tragovi vlage i oljuštenog maltera postoje na svim unutrašnjim zidovima, mada su najvidljiviji ispod prozora.

Klinički centar Srbije nije učinio gotovo ništa da ovo stanje promeni. Zamena prozora i vrata i renoviranje ambulante finansirani su od strane Globalnog fonda, zajednička prostorija za pacijente je urađena zahvaljujući  volonterskom radu i dobroj volji. Na ovom odeljenju se i sapuni, pored mnogih drugih potrebština dobavljaju donacijama i zalaganjem pacijenata!

Obećanja da će se nešto promeniti dolazilo je samo nakon medijskih objava. Tako je nakon reportaže Blicaod 03. 12. 2015. godine, Ministarstvo zdravlja najavilo sređivanje Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS uz stalne sastanke sa predstavnicima udruženja pacijenata kako bi se zajedničkim snagama problemi što pre prevazišli u najboljem interesu pacijenata, međutim takve aktivnosti su izostale.

S obzirom da je u časopisu Nova ekonomija objavljena fotografija sa ovog odeljenja Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS sa opisom uslova u kojima se leče pacijenti, za priču su se zainteresovali i mediji među kojima i regionalna televizija N1. Iako je profesor dr Đorđe Jevtović bio voljan da govori o realnosti u kojoj radi vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin nije dozvolio televiziji N1 snimanje, a iz Medija centra KCS su poslali kratko obaveštenje: „Iz tehničkih razloga nismo u mogućnosti da Vam odobrimo snimanje“.

Foto: USOP

Đurica Stankov, osnivač AS Centra za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om iz Beograda, predstavnik Srbije u konsultativnom odboru Evropske komisije (Evropski forum građanskog društva za HIV/AIDS, virusne hepatitise, seksualno prenosive infekcije i tuberkulozu (CSF), je o svemu ovome izvestio članove Evropske komisije i Think Tank foruma koga čine predstavnici država članica EU i zemalja u okruženju, uz ko-predsedavanje EU grupe za terapiju AIDS-a (EATG) i EU AIDS mreže (AAE).

Predstavnici Evropske AIDS mreže su posetili Beograd i na inicijativu udruženja Q-klub i AS Centar iz Beograda, lično se uverili u stanje na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, što je doprinelo da se sa situacijom upoznaju i ključni akteri na ministarskom sastanku i konferenciji HepHIV2017, koji su održani krajem januara i početkom februara 2017. godine na Malti, nakon čega su fotografije prikazane i na društvenim mrežama.

Tek nakon što je početkom marta i list Kurir pisao o nehumanim uslovima lečenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, već nakon nedelju dana, načelnik dr Goran Stevanović je za Alo i druge medije najavio prvu fazu adaptacije i renoviranje šestog odeljenja sa obečanjem da se HIV pozitivne osobe „više neče mučiti“.

Međutim, 15 dana od objavljivanja početka „užurbanih radova“, aktivisti udruženja AS Centar su posetili pacijente na šestom odeljenju Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS u Beogradu i uverili se da osim jednog okrečenog toaleta, ništa nije urađeno. Od pacijenata smo saznali da već nedelju dana majstora nema, a da su im posle nekoliko dana korišćenja okrečenog toaleta ponovo zabranili da ga koriste na njemu postavili obaveštenje da su radovi u toku. Sada trpe svi, i medicinsko osoblje i pacijenti.

Sve je predstava“. – rekao nam je jedan pacijent. „Prvo su pred novinare skupili neke ljude, majstore. Zatim su par dana mackali jedan WC i otišli. Sada imamo znak da su radovi u toku, merdevine, jedna kanta i stiropor tek da se vidi. A ja sam u prolazu pitao majstore kada su u planu sobe i drugi toalet koji je u još gorem stanju od ovog, ali mi je on rekao da se planira samo još nadstrešnica i to je to.“

Apelujemo nadležnima u Kliničkom centru Srbije da je ovakvo ponašanje, koje ocenjujemo kao bahato i licemerno, u potpunosti neprihvatljivo za jednu ozbiljnu instituciju i pozivamo ih da iskreno pomognu da se uslovi za pacijente poboljšaju, što je i naša jedina briga. U tome će uvek imati podršku pacijenata, udruženja i svih koji se bave unapređenjem sistema socijalne, zdravstvene zaštite i ljudskih prava, a samim tim i unapređenjem kvaliteta života ljudi u Srbiji, među kojima su i:

Prim. dr Nada Đurić, epidemiolog, Loznica, Jelena Nešić, Beograd, Milan Tanasijević, student medicine, Igor Vojvodić, Beograd, Boris Milankov, Zrenjanin, Željka Burgund, Marija Jakovljević, sociološkinja i novinarka web portala Mašina, Štanjo Tot, Gizela, Maja Terzić, Mirjana Nešić, Natalija Simeonović, Ivana Kostić, Jasmina Miković,

Savez udruženja pacijenata Srbije (SUPS), Beograd

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om (USOP), Beograd

Krovna Organizacija Mladih Srbije – KOMS, Beograd

AS – Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, Beograd

Udruženje za pomoć i podršku osobama koje žive sa HIV/AIDS-om – Stav+, Subotica

Udruženje građana Više od pomoći – AID+, Beograd

Udruženje Nova+, Pančevo

Asocijacija Žena+, Beograd

Udruženje građana „Sunce“, Niš

Fondacija de Deo, Bela Crkva

Institucija “Psycho invest“, Bela Crkva

Udruženje građana ”Inicijativa za promenu zakonske regulative Kanabisa” – IRKA, Beograd

Inicijativa za inkluziju VelikiMali, Pančevo

Udruženje bubrežnih bolesnika i invalida na kućnoj dijalizi – RENALIS, Loznica

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – Plavi krug, Beograd

FICE Srbija – Udruženje stručnjaka za podršku deci i porodici, Beograd

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre – Hronos, Beograd

Omladina JAZAS-a, Požarevac

Gej lezbejski info centar – GLIC, Beograd

Udruženje za podršku trans osobama – EGAL, Beograd

Unija za organsku poljoprivredu „EKOplus“, Kragujevac

Inicijativa za demokratsku tranziciju – DTI, Beograd

Centar za istraživanje u politici Argument, Prijepolje

REMONT – nezavisna umetnička asocijacija, Beograd

Somborski Omladibski Boom, Sombor

Udruženje mladih Iskra – Loznica

Udruženje Građana Novi Dan, Beograd

Omladinska organizacija – Centar E8, Beograd

SOS – Ženski centar, Novi Sad

Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd

Udruženje – Da se zna! Beograd

Grupa – IZAĐI, Novi Sad

Građanska akcija Lingva, Kraljevo

Udruženje građana Hepatitis Hilfe, Beograd

Udruženje građana Edukativni centar Roma, Subotica

COSI – Centar za osobe sa invaliditetom, Beograd

ERA – Savez za jednaka prava LGBTI osoba, Beograd

NVO CEDI – Centar društvene inicijative, Smederevo

Kancelarija za mlade opštine Babušnica

NVO Praxis, Beograd

CF Srbija, Beograd

Građanske inicijative, Beograd

Udruženje Kreativna Radionica, Kraljevo

Udruženje građana „ALTHEA“, Beograd

YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, Beograd

UZUS – Udruženje za unapređenje Sremčice, Beograd

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Beograd

Pravni skener, Beograd

Gayten – LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava, Beograd

Kreativno afirmativna organizacija – Parnas, Novi Sad

Organizacija Haver Srbija, Beograd

Romska inicijativa za održivi razvoj – RIZOR, Beograd

Udruženje Romskih studenata – URS, Beograd

Udruženje pacijenata sa retkim tumorima – UPRT, Beograd

Organizacija kreativnog okupljanja – OKO, Beograd

Edukacioni centar ED, Leskovac

Udruženje građana Braničevski okrug u Evropi, Požarevac

Ženska mirovna grupa – ŽMIG, Pančevo

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Vesti