Početna Vesti Srbija će aplicirati za sredstva „Global fonda“ u borbi protiv HIV-a

Srbija će aplicirati za sredstva „Global fonda“ u borbi protiv HIV-a

Izvor: Blic, 1.12.2017.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da je predviđeno da ministarstvo tokom ovog meseca uradi predlog Strategije u borbi protiv HIV-a za period od 2018. do 2025. godine.

Foto: USOP

Bespovrtana sredstva bi iznosila milion evra.

Strategija je jedan od uslova da se aplicira za dobijanje bespovratnih sredstava od Global fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije od miliona evra za narednu godinu.

U Srbiji blizu 2.400 osoba živi sa HIV-om, a od 1985. godine, kada je rigistrovan prvi zaraženi pacijent, do danas registrovano je 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1.884 osobe obolele od side, dok je 1105 umrlo od side.

Vicko je, na skupu povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, podsetio da se na pozitivnoj listi nalazi 20 kombinacija antiretrovirusnih lekova, među kojima je i pet novije generacije.

Dostupno je i osam oralnih suspenzija koje se koriste u pedijatrijskim ustanovama za lečenje dece sa HIV-om.

Vicko kaže da je Republički fond za zdravstveno osiguranje prošle godine za lečenje obolelih zaraženih HIV-om izdvojio 1,2 milijarde dinara, što je za 25 odsto više nego 2015. godine.

Vicko kaže da je 70 odsto inficiranih pacijenata trenutno na terapiji, a da je cilj Svetske zdravstvene organizacije, kome teži i Srbija, da do 2020. godine 90 odsto zaraženih bude na terapiji.

Podrška

Direktor Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om (USOP) Vladimir Antić kaže da je u poslednje dve godine uz pomoć EU u saradnji sa Ministarstvom za rad, razvijena usluga Parnjačko savetovanje.

Foto: USOP

– Ideja je da obučene osobe koje i same žive sa HIV-om u okviru udruženja pružaju podršku novootkrivenim inficiranim pacijentima, da upute HIV pozitivnu osobu, gde da potraži socijalnu, zdravstvenu zaštitu, ali i ako su im povređena ljudska prava – pojasnio je Antić.

Savremena terapija, dodaje jeste uvedena na pozitivnu listu, ali sa ograničenjem da mogu da je primaju samo pacijenti koji su postali rezistentni na postojeću terapiju.

– Takvih je u Srbiji sedam do devet odsto. Evropski kliničari savetuju da se ova savremena terapija uvede svim pacijentima – naglasio je on.

Ministar rada: Uradićemo sve za bolje uslove života

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da Srbija želi da izgradi civilizovano i moderno društvo u kojem će svi građani imati ista prava, kao i da će nastaviti da radi sve ono što je u interesu njenih građana.

Foto: USOP

Foto: USOP

Ministar Đorđević je naglasio da o HIV-u ne treba da se govori samo 1. decembra, već tokom cele godine, a da se 1. decembra govori o tome šta je urađeno.

https://www.blic.rs/autori/tanjug

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Vesti