Početna Vesti Đorđević: Aktivno uključivanje u zaštitu osoba sa HIV-om

Đorđević: Aktivno uključivanje u zaštitu osoba sa HIV-om

Izvor: N1, 1.12.2017.
Đorđević: Aktivno uključivanje u zaštitu osoba sa HIV-om

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je, povodom Svetskog dana borbe protiv side, da će se ministarstvo u narednoj godini aktivno uključiti u proces unapređenja usluga socijalne zaštite za osobe koje žive sa HIV-om u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je na Nacionalnoj konferenciji o inovativnim usluga u zajednici za osobe koje žive sa HIV-om i sidom rekao da će se to desiti kroz standardizaciju i uvođenje inovativnih oblika usluga u zajednici, putem sistema socijalne zaštite.

„Na osnovu zaključaka ove konferencije, ministarstvo će, u okviru svojih mogućnosti, preduzeti sve potrebne mere kako bi se unapredili uslovi života osoba koje žive sa HIV-om“, rekao je Đorđević i dodao da će naredne godine, na ovaj isti datum, predstaviti rezultate onoga što je urađeno.

On je dodao da Srbija želi da izgradi civilizovano i moderno društvo u kojem će svi građani imati ista prava.

Državna sekretarka Stana Božović ocenila je da se postojeće stanje mora čuvati i unapređivati kako se ne bi stvorila opasnost od zaraze većih razmera i kako bi život onih koji žive sa HIV-om bio najboljeg mogućeg kvaliteta u svim sferama.

„Usluge koje pruža Ministarstvo razvijaju se kroz praktičan rad nevladinih organizacija sa HIV populacijom i realan su odraz potreba ove višestruko marginalizovane grupe stanovništva. Paralelno sa time, Ministarstvo će u okviru Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti aktivno raditi na podizanju nivoa ljudskih prava za osobe koje u Srbiji žive sa HIV-om“, rekla je državna sekretarka.

Cilj ministarstva: Pokrivenost terapijom 90 odsto dijagnostifikovanih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je 2.369 osoba u Srbiji inficirano HIV virusom, a procenjuje se da još oko 1.000 osoba ne zna da ima tu infekciju.

„Oko 70 odsto osoba obolelih je pokriveno terapijom, a cilj Ministarstva je da do 2020. godine to bude 90 odsto dijagnostikovanih i da te osobe budu na lečenju“, kazao je Vicko.

On je dodao da se radi predlog strategije sa akcionim planom za period od 2018. do 2025. godine, kao odgovor na epidemiju HIV-a, koji će tokom decembra biti predat Vladi Srbije.

Konferencija je održana kao završni deo projekta „Prema standardizaciji pružanja socijalnih usluga u zajednici za osobe koje žive sa HIV-om u Srbiji“ kojim su kreirane procedure i instrumenti za praćenje pružanja usluga ljudima koji žive sa HIV infekcijom.

Taj projekat sprovela je Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i sidom sa partnerima, a deo je programa „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“, koji finansira delegacija EU u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Izvršni direktor USOP Vladimir Antić predstavio je novu uslugu „parnjačkog savetovanja“, koja je deo tog projekta.

„Razvoj usluge parnjačkog savetovanja je inovacija zato što spaja zdravstveni i sistem socijalne zaštite, nadležnosti lokalne samouprave i institucija na nacionalnom nivou, a sprovode je obučene osobe koje i same žive sa HIV-om“, istakao je Antić.

Na konferenciji je, takođe, bilo reči o aktivnostima civilnog i državnog sektora u odgovoru na HIV epidemiju naročito kada je u pitanju socijalna briga, zdravstvena zaštita i pravna pomoć osobama koje žive sa HIV-om i sidom.

Razgovarano je i o prevenciji i mogućnosti zaustavljanja širenja infekcije, kao i smanjenja stigme i diskriminacije prema toj populaciji.

Autor teksta: Beta

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Vesti