Početna Vesti Ova kompanija je možda pronašla KLJUČ ZA UNIŠTENJE SIDE

Ova kompanija je možda pronašla KLJUČ ZA UNIŠTENJE SIDE

Izvor: Blic, 4.5.2017.

Vrednost akcija francuske biotehnološke kompanije Abivaks na pariskoj berzi porasla je za više od 150 odsto u proteklih 48 sati.

Foto: C. Goldsmith / Wikipedia

Postoji mogućnost da je Abivaks našao ključ koji će omogućiti da se infektivna bolest sida jednoga dana trajno suzbije, odnosno za „funkcionalno lečenje“. To znači da je virus i dalje prisutan u telu obolelog, ali da se primenom određenih lekova trajno sprečava da se bolest razvije.

Aktivna supstanca iz Abivaksove laboratorije možda je prva koja ne samo da značajno smanjuje broj virusa u krvi, već i takozvanu stopu mutacija. Jer, HIV je podmukli protivnik: vezuje se za određene ćelije imunološkog sistema u koje ubacuje svoje nasledne informacije tako da i one počinju da proizvode nove viruse.

Foto: CDC Dr. Edwin P. Ewing Jr / Wikipedia

Istovremeno, virus se tako brzo menja da nijedan lek do sada nije mogao da drži pod kontrolom njihov broj. Kada se virus tokom terapije „sakrije“ u određenim ćelijama u organizmu (krv, ali i creva i delovi mozga) imunološki sistem do sada nije mogao da otkrije neprijatelja. Na taj način, virus je mogao da preživi godinama, kako bi se, nakon ukidanja terapije, munjevitom brzinom ponovo razvio.

Supstanca iz francuskih labortorija ABX464 navodno smanjuje broj virusa u krvi i stopu mutacija virusa, čime se bitno olakšava lečenje pacijenata.

– Trajno izbacivanje virusa iz tela pacijenta, u smislu pravog lečenja, Sveti je Gral u ovoj branši, svi sanjamo o tome – kaže Hartmut Erlih, direktor Abivaksa za „Velt“.

Direktor male biotehnološke kompanije ističe da nisu ostvarili taj cilj, ali da su prvi obezbedili klinički dokaz da je moguće napasti virus i u njegovim rezervoarima u ljudskom telu i tamo značajno smanjiti njihov broj.

– Time smo daleko premašili očekivanja i nameravamo što pre da istražimo potencijale ove supstance. Ukoliko uspemo da taj rezervoar dodatno ograničimo i odložimo ponovno širenje virusa u krvi posle prestanka terapije, to bi bio ekstremni napredak u pravcu funkcionalnog izlečenja – dodao je on.

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Vesti