Početna Vesti Postoji samo JEDNA bolest zbog koje vas NIKO neće osigurati, a evo koje su još RIZIČNE

Postoji samo JEDNA bolest zbog koje vas NIKO neće osigurati, a evo koje su još RIZIČNE

Ako želite da podignete kredit ili uplatite životno osiguranje, a bolujete od hronične bolesti, proći ćete kroz dugi niz provera, ali je moguće da na kraju ipak uspete u svojoj nameri. Jedine osobe koje ni u kom slučaju ne mogu da računaju na dobijanje životnog osiguranja jesu HIV pozitivne osobe. Svi ostali imaju šansu, kažu za „Blic“ u jednoj od velikih srpskih osiguravajućih kuća.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Da li je neko, uprkos bolesti, pogodan za dobijanje ove vrste osiguranja, zavisi isključivo od zdravstvenog statusa, koje procenjuje svaka osiguravajuća kuća.

– Pri zaključivanju polise životnog osiguranja kada se diže stambeni kredit, ukoliko je klijent, na primer, dijabetičar u obzir se uzimaju mnogobrojni faktori. Medicinska dokumentacija koju nam klijent dostavi potrebno je da sadrži i vrednosti glukoze i HbA1c ili glikozilirani hemoglobin, bitan test krvi koji pokazuje kako je vođena bolest. Takođe, značajnu činjenicu za procenu rizika pri zaključivanju ove vrste osiguranja predstavlja i porodična anamneza, odnosno nasledni faktor – kažu u ovoj osiguravajućoj kući.

U skladu sa dostavljenom dokumentacijom određuje da li je moguće zaključiti ovu vrstu životnog osiguranja, i naravno, kolika bi bila visina premije u tom slučaju.

Kod drugih težih bolesti, kao i u slučaju dijabetesa, pre razmatranja da li klijent može da uđe u proces ugovaranja osiguranja, u obzir se uzimaju mnogobrojni faktori kao što su oboljenje i stadijum oboljenja, terapija koja se primenjuje, da li je bilo operacija ili ne i kakav je stepen ozdravljenja, laboratorijski nalazi, a sve to povezano sa statističkim podacima za određenu starost, pol, konkretan proizvod osiguranja, tačnije rizik koji je potrebno osigurati (smrt, invaliditet, naknade za bolničke dane i hirurške intervencije…).

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Vesti